1023日 専修大学に来ている留学生と交流会をもちました
On October 23rd, the delegate students met Oregon University students at Senshu University.

専修大学国際交流事務課のご協力で、専修大学に来ている米国オレゴン大学の学生5名と交流会をもつことができました。伊志田高校は、定期試験の最終日で午後は授業がなかったので、専修大学にみんなでおじゃまさせていただきました。

Thanks to the International Academic Affairs Office at Senshu University, we could have a meeting with five Oregon University students who now study at Senshu University.  Since Ishida High School students didn’t have classes in the afternoon because it was the last day of the mid-term examination, the delegate students visited Senshu University.

交流会では、3つのグループに分かれて、本校生徒が、おせち料理クイズ、折り紙、カルタなどをしながら日本の文化を留学生に伝えました。

In the meeting, all the students made three groups.  The Ishida students explained Japanese culture to the Oregon Students through “Osechi” quiz, “Origami ( traditional paper craft )” and “Karuta( traditional card game ).”

また、オレゴン大学の生徒に、アメリカのこと、日本について興味のあること、なぜ日本に来ようと思ったのか、など、様々な質問をしました。留学生のみなさんは、たいへん丁寧に、かつ分かりやすい英語で受け答えをしてくれました。

The Ishida High School students also asked a lot of questions like “What are you interested in about Japan?” “Why did you choose Japan? and so on.  The Oregon University students answered these questions very kindly in easy English so that the Ishida students could understand well.

生徒は、英語でコミュニケーションすることの楽しさを実感するとともに、自分たちの英語力の課題も感じることができました。また、最後に留学生のみなさんから、「間違いを恐れずに英語をたくさん話してください。」「日本文化に関するプレゼンテーションはとてもおもしろくて、アメリカでもきっとうまくいくと思います。」などのコメントをいただきました。生徒は、とても勉強になり、充実した時間を過ごすことができました。最後は、みんなで記念撮影をしました。

The Ishida High School students enjoyed communicating in English. Moreover this meeting enabled them to notice their problems they will have to overcome.  When the presentations were over, the five university students gave us comments like “Speak English a lot without being afraid of making mistakes.”, “The presentations about Japanese culture was so interesting that they will work well in Idaho, too.” and so on.  The Ishida students learned a lot and had a fulfilling time.  At the end of the meeting, we got together and took some pictures.

専修大学国際交流事務課のみなさん、そしてオレゴン大学からの留学生のみなさん、ありがとうございました。

We really thank the International Academic Affairs Office at Senshu University and the Oregon University students for giving us this wonderful opportunity to our students.  We appreciate your cooperation.